Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Μείωση του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα

Μείωση του βασικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα, μέσω κατάρτισης νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, ζήτησε η τρόικα στην πολύωρη συνάντησή της με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ρίχνοντας νέα βόμβα στα εργασιακά.

Μάλιστα η τρόικα είπε ότι αν οι κοινωνικοί εταίροι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε νέα συλλογική σύμβαση που θα μειώνει τον κατώτατο μισθό, να παρέμβει η κυβέρνηση και να νομοθετήσει σχετικά, αιφνιδιάζοντας από ό,τι φαίνεται και τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας, αφού ποτέ άλλοτε μέχρι σήμερα δεν είχε τεθεί ζήτημα κατάργησης των διαπραγματεύσεων των κοινωνικών εταίρων για κατάρτιση εθνικής συλλογικής σύμβασης.

«Ξεκινήστε την διαδικασία συνομιλιών με τους κοινωνικούς εταίρους, ώστε να πεισθούν να μειωθούν τα κατώτατα όρια αμοιβών που προβλέπει η σύμβαση», πρότειναν οι δανειστές στον κ. Κουτρουμάνη και συμπλήρωσαν: «εάν δεν καταστεί αυτό δυνατό, προχωρήστε σε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα επιτυγχάνεται το ίδιο αποτέλεσμα».

Ουσιαστικά δηλαδή η τρόικα ζητά σε περίπτωση που οι κοινωνικοί εταίροι δεν συμφωνήσουν στη μείωση των κατώτατων ορίων αμοιβών, που προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας, η κυβέρνηση να παρέμβει και με νόμο να καταργήσει την ΕΓΣΣΕ, η οποία αποτελεί προϊόν ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας, που αποτελεί ουσιαστικά τη μοναδική «γραμμή άμυνας» που έχει απομείνει για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, προβλέπει 751,39 ευρώ ως κατώτατο μισθό ή 33,57 ευρώ ως κατώτατο ημερομίσθιο.

Μέχρι σήμερα οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν είχαν βάλλει ευθέως κατά της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, αλλά είχαν περιοριστεί στις απαιτήσεις για επιχειρησιακές συμβάσεις και υπονόμευση κλαδικών συμβάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.