Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011

Η ΟΤΟΕ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Επιμένει Σταθερά στην προστασία της απασχόλησης στον κλάδο

Μειώσεις των βασικών αποδοχών που προσεγγίζουν συνολικά πάνω από 10% και προβλέπονται στην κλαδική συλλογική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων ζήτησαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών από την ΟΤΟΕ στη σημερινή συνάντηση των δύο πλευρών.
Συγκεκριμένα η πρόταση των τραπεζών αφορούσε μείωση 5% στα κλιμάκια του ενιαίου μισθολογίου, ανά τριετία βηματισμό του ενιαίου μισθολογίου και της πολυετίας που σημαίνει περαιτέρω μειώσεις που υπερβαίνουν αθροιστικά το 5%.
Όπως είναι γνωστό αυτές οι βασικές αποδοχές των εργαζομένων στις τράπεζες αφορούν στα ελάχιστα επίπεδα των αποδοχών που καθορίζονται από την κλαδική συλλογική σύμβαση, τα οποία δεν επιδέχονται περαιτέρω συρρίκνωση.
Οι εκπρόσωποι των τραπεζών ζήτησαν την παραπάνω μείωση των βασικών αποδοχών επικαλούμενοι τις ανάγκες των τραπεζών στην σημερινή συγκυρία καθώς και τις επιταγές του τρίτου επικαιροποιημένου μνημονίου αφήνοντας σχεδόν ανέπαφες τις μονομερείς παροχές και τα μπόνους που χορηγούν στα στελέχη και στους συμβούλους των τραπεζών, που ανέρχονται σε 450 εκατομμύρια Ευρώ το χρόνο, τα οποία έχουν μειωθεί ελάχιστα έτσι για να οικοδομηθούν τα δικά τους άλλοθι απέναντι στην τρόικα, την κυβέρνηση και την κοινωνία.
Η ΟΤΟΕ απέρριψε αμέσως την πρόταση των τραπεζών την οποία χαρακτήρισε προκλητική και επικίνδυνη και επανέλαβε την δική της πρόταση που αφορά στο αποκλειστικό κεντρικό αίτημα της προστασίας της απασχόλησης με στόχο την αποτροπή των απολύσεων στις τράπεζες, μεταφέροντας για τα επόμενα χρόνια τη βελτίωση των αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων.
Οι εκπρόσωποι των τραπεζών προσπαθώντας να στηρίξουν με επιχειρήματα την ανάγκη αποδοχής της πρότασής τους από την ΟΤΟΕ, επανέλαβαν πολλές φορές ότι οι μειώσεις βασικών αποδοχών επιβάλλονται από το μνημόνιο χρησιμοποιώντας και ως στοιχείο πολιτικού εκβιασμού το «επιχείρημα» ότι αν δεν συμφωνήσουμε, η κυβέρνηση θα νομοθετήσει.
Σε μία περίοδο που η κοινωνία ολόκληρη, οι φορείς της πραγματικής οικονομίας αλλά και η κυβέρνηση, αμφισβητούν τις πρακτικές των τραπεζών και τις προτρέπουν να στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη, οι τραπεζίτες εμφανίζονται και πάλι προκλητικοί θέτοντας στο τραπέζι του διαλόγου με την ΟΤΟΕ απαράδεκτες προτάσεις και εκβιαστικά διλήμματα.
Η ΟΤΟΕ καταλήγοντας «ως δια ταύτα» των θέσεών της στη συνάντηση, τόνισε την ανάγκη της από κοινού εξεύρεση μιας συμφωνίας που θα οδηγήσει στην υπογραφή κλαδικής συλλογικής σύμβασης, χωρίς προαπαιτούμενα και παραβιάσεις θεμελιακών θεσμικών αρχών.
Συμφωνήθηκε να παραμείνει ανοιχτός ο διάλογος και η επόμενη συνάντηση θα καθοριστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.